یکی از دغدغههای کاربران ارزهای دیجیتال، پیدا کردن محیطی امن برای انجام معاملات ارزهای دیجیتال و نگهداری داراییهای آنهاست. در زمان پیدایش ارزدیجیتال، مبادله ها در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی انجام میشد. ولی کم کم نهادهای واسطه تحت عنوان صرافی های ارز دیجیتال یا صرافی های غیرمتمرکز وارد این حوزه شدند تا دغدغه کنترل کاربران بر داراییها، امنیت، حریم خصوصی و از همه مهمتر غیرمتمرکز بودن را برطرف کنند.
اما صرافی غیر متمرکز چیست؟ صرافی های غیرمتمرکز مدل جدیدی از صرافی های دیجیتال است که ما قصد داریم در این مقاله از برتر پرداخت به بررسی انواع مختلف صرافی ها، عملکرد هر یک از آن ها، معرفی بهترین صرافی ها غیرمتمرکز و تفاوت آن ها با صرافی های عادی میپردازیم؛ تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
صرافی غیرمتمرکز چیست؟
صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange) پلتفرمی بر مبنای وب است که مراحل مبادلات ارزهای دیجیتال در آن دقیقاً مثل صرافی های سنتی انجام میشود. اما تنها تفاوت این است که تمام خرید و فروش ها به صورت اتوماتیک بدون نیاز به مجوز و واسطه بر روی بلاک چین انجام میگیرد. گفته میشود که صرافی غیرمتمرکز به دلیل مبادله داراییهای ارز دیجیتال بدون هیچ واسطه ای ما بین خریداران و فروشندگان همتا به همتا هستند. در زیر مهم ترین ویژگی های این صرافیها را ذکر میکنیم.
بدون نیاز به احراز هویت در صرافی های غیرمتمرکز
اغلب ما ورود به دنیای ارزهای دیجیتال را با ساخت حساب کاربری، ارسال اطلاعات فردی، تأیید اطلاعات، گذراندن مراحل احراز هویت و واریز پول از حساب بانکی تجربه کردهایم. این مراحل در صرافی های متمرکز است، اما در مورد صرافی های غیرمتمرکز به این صورت نیست. در صرافی های غیرمتمرکز کاربر نیاز به طی کردن مراحل احراز هویت را ندارد. تنها مرحله ای که کاربر باید طی کند این که کیف پول خود را به صرافی متصل کند.
غیر امانی بودن پلتفرمهای غیرمتمرکز برخلاف صرافی های متمرکز
در زمان استفاده از پلتفرم صرافی های غیرمتمرکز کاربران اختیارات کامل دارای ها و کلید خصوصی خود را دارند. در واقع در این صرافیها ارزهای دیجیتال کاربران را در کیف پول خودشان نگهداری میکنند و فقط زمانی که به تراکنش نیاز داشته باشند، از طریق همان کیف پول آن را تأیید یا منتقل میکنند.
نداشتن نهاد مرکزی صرافی های غیرمتمرکز
پلتفرمهای غیرمتمرکز بر اساس قراردادهای هوشمند اتوماتیک فعالیت میکنند. همین قراردادها هستند که تمام تراکنشها را در بلاک چین ثبت و پیگیری میکنند. البته در همه صرافی های این سیستم یکسان نیست. بعضی از صرافیهای غیرمتمرکز دقیقا مانند یک صرافی ارز دیجیتال همچنان سیستم سفارش سنتی را در کنار پروتکل نقدینگی استفاده میکنند.
نحوه کار صرافی های غیرمتمرکز
برای اینکه با نحوه عملکرد صرافی های غیر متمرکز آشنا شویم، لازم است باید انواع صرافیها را بشناسیم. بهطور کلی صرافی های غیرمتمرکز در 3 گروه دسته بندی میشوند؛ صرافی های بازار ساز خودکار، صرافی های با دفتر سفارشها و تجمیع کننده صرافی های غیرمتمرکز.
برای کسب اطلاعات و مشاهده درباره قیمت ارز دیجیتال بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
صرافی های بازار ساز خودکار
در این نوع صرافیها برای حل مشکل نقدینگی از قراردادهای هوشمند استفاده میشود. صرافی های بازار ساز خودکار مبتنی بر بلاکچین هستند و اطلاعات لازم را از صرافیها و پلتفرمهای دیگر گردآوری میکنند. استخراج قیمت ارزهای دیجیتال مبادلهای در این صرافی از طریق ابزارهایی مثل اوراکل بلاکچین انجام میشود.
صرافی های غیرمتمرکز دارای دفتر سفارش
در صرافیهای غیرمتمرکز تمام سفارشات خرید و فروش در یکجا جمعآوری میشوند. در این صرافیها به کاربران این امکان داده میشود که از دارایی دیگران تحت عنوان وام استفاده کنند تا موقعیت معاملاتی خود را افزایش و بهبود ببخشند.
به شما پشنهاد میکنیم با کلیک بر روی لینک درمورد بهترین راههای انتقال پول به خارج از کشور بیشتر بدانید.
تجمیع کنندههای صرافی های غیرمتمرکز
در این صرافی در یک پلتفرم چندین مکانیسم و پروتکل جمع آوری شده است تا مشکل نقدینگی را برطرف کنند. در صرافی های غیرمتمرکز کارمزد معاملات ارزی بهینه شده است و معاملات در کمترین زمان انجام میشود.
تفاوت صرافی غیرمتمرکز با صرافی های متمرکز
شاید برایتان جالب باشد که بدانید صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز چه تفاوتهای با هم دارند. بهطور کلی صرافی های غیرمتمرکز با این هدف راهاندازی شدند که سیستم توسط کاربران و تأمین کنندگان نقدینگی اداره شود، اما تفاوتهای مهم دیگری هم وجود دارد که عبارتند از:
تمرکز زدایی
صرافی غیرمتمرکز کاربران و تامین کنندگان نقدینگی مدیریت میشود اما در صرافی متمرکز توسط نهادها مدیریت میشود.
حضانت دارایی
حضانت دارایی در صرافی های متمرکز در دست صرافی است، ولی در صرافی غیرمتمرکز حضانت داراییها در دست خود کاربران است.
زیان غیر دائمی
در صرافی متمرکز با دار بودن نقدینگی بالا نگرانی از زیان غیر دائمی را برطرف میشود، اما در صرافی غیرمتمرکز ریسک بالایی در ارتباط با زیان غیردائمی در نوسانات بالای بازار وجود دارد.
قوانین و مقررات
در صرافی های متمرکز شخص باید پایبند به اصول قوانین و مقررات باشد، اما در صرافی های غیرمتمرکز احراز هویت، شناخت مشتری و مقابله با پولشویی در قوانین وجود ندارد.
نقدینگی
در یک صرافی متمرکز کاربران و سرمایهگذاران تامین کننده نقدینگی هستند. اما در یک صرافی غیرمتمرکز رقابت ما بین صرافی های و عدم پایبندی به قانون نقدینگی را کاهش میدهد.
گزینههای معاملاتی
در صرافی متمرکز دارا بودن معاملات آنی از مهمترین شاخصههای این صرافی است. اما صرافی های غیرمتمرکز تنها گزینه برای وام دهی و وام گیری ارزهای دیجیتال و معامله گری سوداگرانه هستند.
دسترس پذیری
دسترسی به صرافی های متمرکز وابسته به نهاد متمرکزی دارد که صرافی را مدیریت میکند، اما صرافی های غیرمتمرکز همیشه در دسترس کاربران بوده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر از این دو نوع صرافی بلاگ تفاوت صرافی متمرکز و غیرمتمرکز زرا مطالعه کنید.
مزایا و معایب صرافی غیر متمرکز
حالا که دانستیم صرافی غیر متمرکز چیست و با تفاوتهای صرافی های متمرکز و غیر متمرکز ارز دیجیتال آشنا شدیم، نوبت به بررسی مزایا و معایب این این پلتفرم کاربردی میرسد. اگر شما قصد سرمایه گذاری و نگهداری ارز دیجیتال در بهترین صرافی را دارید باید با معایب و مزایای آن آشنا شوید.
مزایای صرافی غیر متمرکز
- تنوع بالای توکنها
صرافی های غیرمتمرکز تعداد زیادی توکنها را پشتیبانی میکنند.
- کاهش ریسک حملات هکری
در صرافیها غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال، تمام دارایی افراد در کیف پول خودشان نگهداری میشود و کمتر مورد حمله هکرها قرار میگیرد.
- بی نامی و حریم خصوصی
در این صرافیها کاربران میتوانند تنها با اتصال به کیف پول خود و بدون فاش شدن مدارک هویتی خود معاملات مالی را انجام دهند.
- کاربرد در کشورهای در حال توسعه
در صرافی های غیرمتمرکز برای این که زیر ساخت بانکی ندارد تمام تراکنش ها آنی و بدون نام انجام میشود.
✘ معایب صرافی غیر متمرکز
- رابط کاربری پیچیده
رابط کاربری در صرافی های غیرمتمرکز خیلی پیچیده است و اطلاعات دقیقی درباره نحوه استفاده از پنل در این پلتفرم وجود ندارد و این یک نقطه ضعف است.
- آسیب پذیری قراردادهای هوشمند
کدهای پلتفرمهای غیرمتمرکز ممکن است حفرههای امنیتی داشته باشند که آنها را در مقابل حملات هکری آسیبپذیر کند. به همین دلیل ممکن است با حمله هکرها، کاربران سرمایه های خود را از دست بدهند.
- وجود توکنهای پر ریسک
در این صرافیها به دلیل نداشتن مدیریت بر روی توکنهای موجود امکان کلاهبرداری، سوء استفاده و پروژههای غیرقانونی وجود دارد. بنابراین توکنهایی را خریداری کنید که به آن شناخت کامل دارید و ریسک خیلی پایینی دارند.
بهترین صرافی غیرمتمرکز در سال 2023
اگر قصد دارید با بهترین صرافی های غیرمتمرکز دنیا آشنا شوید، در ادامه لیست صرافی های غیر متمرکز معتبر و قابل اعتماد در سال 2023 را برایتان آماده کرده ایم:
- یونی سواپ (Uniswap)
- پنکیک سواپ (PancakeSwap)
- کرو (Curve)
- سوشی سواپ (SushiSwap)
- اسپوکی سواپ (SpookySwap)
- کوئیک سواپ (QuckSwap)
- ریدیوم (Raydium)
- تریدر جو (TraderJoe)
- آسترو سواپ (AstroSwap)
- ساندی سواپ (SundaeSwap)
استفاده از خدمات این صرافیها برای کاربران ایرانی مجاز است و جزو محبوبترین پلتفرمهای غیرمتمرکز دنیا محسوب میشوند، چون سرعت، حجم معاملات و امنیت بالایی دارند.
کلام پایانی
در این مطلب دانستیم که صرافی غیر متمرکز چیست و چه اهدافی دارد. صرافی های غیرمتمرکز با هدف رفع دغدغه سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال درباره کنترل داراییهای ارزی و حفظ امنیت سرمایه های کاربران ایجاد شده اند. این صرافیها در حال رقابت با بزرگترین صرافی های متمرکز دنیا هستند و در حال حاضر از محبوبیت فراوانی برخوردار هستند.
پیشنهاد ما به شما اگر قصد خرید ارز دیجیتال را دارید بر روی لینک درج شده کلیک کنید. اگر درباره صرافی های غیرمتمرکز سؤالی دارید که در این مطلب به آن پاسخ داده نشده بود، میتوانید در بخش کامنتها مطرح کنید. کارشناسان ما در کوتاهترین زمان پاسخگویی سؤالات شما خواهند بود.
سوالات متداول؟
1.ویژگیهای معامله در بهترین صرافی های غیر متمرکز چیست؟
امنیت بالای داراییها، غیر متمرکز بودن معاملات، کنترل بر داراییها و حریم خصوصی کاربران
2.کاربرد اصلی صرافی غیرمتمرکز چیست؟
انجام معاملات ارزهای دیجیتال بدون نیاز به احراز هویت کاربران یا اتصال به شبکه بانکی
3.بهترین صرافی های غیر متمرکز؟
-
صرافی بایننس
-
صرافی یونی سواپ
-
وان اینچ
-
بیسکیو
-
بنکور
-
بالانسر
-
آی دی اکس